Wat weten we allemaal over de iPhone 5?

Op woensdag 12 september houdt Apple een persevenement waarbij enkele nieuwe aankondigingen gemaakt zullen worden. Algemeen wordt aangenomen dat de nieuwe iPhone op het evenement zal worden aangekondigd. In de aanloop naar het evenement hebben we er voor gekozen om alle informatie reeds de wereld werd ingestuurd over de mogelijke opvolger van de iPhone 4S even te bundelen en aan onze bezoekers voor te stellen. Let wel, vooralsnog is nog niets van deze informatie bevestigd. Apple houdt de lippen tot dusver zoals steeds stijf op elkaar, maar aan de hand van geruchten en gelekt beeldmateriaal kunnen we toch voorzichtig een aantal conclusies trekken.

Het evenement op 12 september zal waarschijnlijk niet geheel in het teken staan van een nieuwe iPhone. Naast de iPhone 5 verwachten fans en ook experts immers dat Apple ook met een aantal nieuwe iPod toestellen op de proppen zal komen. Tot slot wordt er ook melding gemaakt van een mini iPad. Of we deze op het evenement kunnen verwachten valt echter nog maar af te wachten.

Uitnodiging

Hoewel Apple ongetwijfeld één van de meest mysterieuze bedrijven ter wereld is wordt het bedrijf langzaam maar zeker ook een beetje voorspelbaar. Hoewel er alles aan wordt gedaan om de bekendmaking van een nieuw toestel zo lang mogelijk uit te stellen heeft het bedrijf er sinds de lancering van de eerste iPhone voor gekozen om jaarlijks met een opvolger uit te pakken. Doorgaans ligt de focus ieder jaar op een ander onderdeel van de smartphone. Het ene jaar worden de softwarefuncties aardig onder de loep genomen terwijl het volgende jaar vooral het uiterlijk onder handen wordt genomen. Dit jaar wordt er met de komst van de iPhone 5 verwacht dat vooral het uiterlijk van het toestel een flinke make-over zal krijgen. De uitnodiging van Apple voor het persevenement op 12 september bevat volgens experts alvast een aanwijzing. De uitnodiging lijkt immers te bestaan uit uitvergrote App icoontjes wat kan verwijzen naar een groter beeldscherm. Een groter scherm was eerder reeds diverse malen het middelpunt van menig gerucht.

Design

Hoewel er aan het uiterlijk van de iPhone ongetwijfeld zal zijn gesleuteld wordt er algemeen verwacht dat de iPhone 5 er toch grotendeels hetzelfde zal uitzien als zijn voorgangers de iPhone 4 en iPhone 4S. Experts verwachten dan ook dat de iPhone 5 opnieuw in twee uitvoeringen zal verschijnen, namelijk een witte of zwarte glazen behuizing met aan de zijkant een zilverkleurige metalen rand. De nieuwe iPhone zal naar verwachting ook niet breder worden, maar wel langer waardoor de integratie van een 4 inch beeldscherm mogelijk wordt gemaakt. De vermoedelijke beeldverhouding van het beeldscherm is 16:9. Aan het concept van het design zal er waarschijnlijk weinig zijn gesleuteld. De nieuwe iPhone zal zich naar verwachting immers opnieuw kenmerken door een groot touchscreen in combinatie met de bekende ronde knop er meteen onder. Aan de zijkant van het toestel zullen dan ook waarschijnlijk opnieuw de volumeknoppen en de mute-knop terug te vinden zijn.

Gelekte schermpanelen zorgen er voor dat we wel een andere verandering hebben kunnen opmerken. De zogenaamde FaceTime-camera zal zich bij de iPhone 5 niet meer links van de telefoonspeaker bevinden, maar wel bovenaan in het midden van het toestel. Daarnaast wordt er algemeen ook aangenomen dat de iPhone 5 over een 4 inch scherm zal beschikken. Het grotere beeldscherm zal als vanzelfsprekend een directe invloed hebben op bestaande applicaties voor het toestel. Uitgerekte applicatieschermen zullen er niet mooi uitzien en het lijkt ook niet meteen voor de hand liggend dat er zal worden gekozen voor het toevoegen van zwarte balken. Ontwikkelaars die populaire applicaties op de markt hebben gebracht zullen dan ook niets anders kunnen dan in sneltreinvaart hun apps aanpassen aan het nieuwe scherm. Tot dusver heeft dat nog geen nut omdat het grotere beeldscherm door Apple nog niet officieel is aangekondigd. Het spreekt voor zich dat bij de lancering van de iPhone 5 de applicaties van Apple zelf waarschijnlijk aangepast zullen zijn aan het grotere beeldscherm. Het 4 inch beeldscherm zal er in ieder geval voor zorgen dat er op het homescherm plaats is voor een extra rij met icoontjes.

Behuizing en scherm

Er is ondertussen reeds heel wat gezegd over het vermoedelijk grotere beeldscherm van 4 inch, maar er valt nog heel wat meer over te zeggen. Neem nu bijvoorbeeld de schermresolutie van het toestel. In 2010 koos Apple er voor om in hun iPhone gebruik te maken van een resolutie van 640 x 960. Eerder werd er gebruik gemaakt van een resolutie van 320 x 480. Opmerkelijk was vooral dat zowel de schermverhouding als de afmetingen in centimeters ongewijzigd blijven. Het nieuwe retinascherm zorgde in die tijd voor een veel scherper beeld en maakte het bijna onmogelijk om nog losse pixels waar te kunnen nemen. Met de komst van de iPhone 5 wordt er verwacht dat Apple gebruik zal maken van een scherm met 640 x 1136 pixels. De pixeldichtheid zou ongewijzigd blijven op 326 ppi. We kunnen dus verwachten dat de breedte zowel op vlak van pixels als op vlak van centimeters niet zal wijzigen. Dit is belangrijk om te weten omdat de iPhone 5 op deze manier eenvoudig met één hand te bedienen blijft. Bij andere smartphones, zoals in het geval van de Samsung Galaxy Note is dat niet het geval.

Een andere niet te vergeten verandering is het gebruik van zogenaamde in-cell technologie. Door gebruik te maken van deze technologie beschikt Apple over de mogelijkheid om het beeldscherm dunner te maken door de aanraaksensor rechtstreeks in het LCD-scherm te integreren. Er wordt verwacht dat deze aanpassing er voor kan zorgen dat het beeldscherm zo’n 0,5 mm dunner wordt. Dit lijkt op het eerste zicht niet veel, maar kan er wel degelijk voor zorgen dat de iPhone 5 een stukje dunner wordt dan z’n voorganger.

Dockconnector

Waar in eerste instantie de meeste geruchten vooral betrekking hadden tot het grotere beeldscherm dook de laatste tijd ook een nieuwe dockconnector steeds vaker op in het nieuwsbeeld. Met de komst van de iPhone 5 lijkt er in ieder geval een einde te komen aan de inmiddels vertrouwde 30-pins dockconnector, maar wat betekent dat precies voor accessoires die in het verleden voor eerdere iPhone toestellen zijn verschenen? Zullen zij nog werken in combinatie met de iPhone 5 of zullen gebruikers verplicht worden om nieuwe accessoires aan te kopen? Het gebruik van kabels wordt over het algemeen steeds beperkter en daar kan Apple misschien op inspelen. Tegenwoordig bieden draadloze connecties als Wi-Fi en Airplay ruim voldoende mogelijkheden om het grootste gebruik van kabels uit te schakelen. Alleen om uw toestel op te laden heeft u nog een kabel nodig, tenzij Apple met de mogelijkheid komt om de iPhone 5 draadloos op te laden, maar dat wordt niet verwacht.

Over de vorm van de nieuwe dockconnector bestaat de nodige discussie. Verschillende spreken respectievelijk van een 19, 9 of 8-pins connector. Rekening houdende met het feit dat een USB-aansluiting bijvoorbeeld slechts over 4 contactpunten beschikt is het eigenlijk niet geheel onlogisch dat Apple af wil stappen van haar 30-pins dockconnector. Gelukkig wordt er wel verwacht dat Apple een adapter op de markt zal brengen die het mogelijk zal maken om oude accessoires te laten werken in combinatie met de iPhone 5. Vooralsnog wordt aangenomen dat uitsluitend Apple met een dergelijke adapter op de markt zal komen. De prijs van de adapter wordt geschat op 10 euro terwijl een kabel 19 euro zou kosten.

NFC

Verschillende keren werd reeds gesuggereerd dat de nieuwe iPhone van Apple gebruik zal maken van zogenaamde NFC-technologie. Deze technologie voorziet de gebruiker van de mogelijkheid om draadloos transacties uit te voeren. Op deze manier wordt het dan ook bijvoorbeeld mogelijk om te betalen in winkels of in te checken op locaties. Opvallend is wel dat Near Field Communications van de tafel lijkt te zijn verdwenen. Eerder viel reeds op dat Apple liever gebruik zou maken van Bluetooth 4.0. Het bedrijf was in 2011 de eerste ter wereld die een smartphone op de markt bracht die deze ondersteuning bood. De nieuwe applicatie genaamd Passbook maakt meteen duidelijk tot wat deze ondersteuning in staat is. De applicatie maakt het immers op een eenvoudige manier mogelijk om zaken als vliegtickets, maar ook klantenkaarten bij te hebben zonder over een plastiek pasje te beschikken. Medewerkers van de luchthaven of de winkel kunnen de gegevens gewoon van het scherm afscannen. Eenzelfde techniek zou gebruikt worden voor het uitvoeren van betalingen, al zal er dan wel een actie op het scherm uitgevoerd moeten worden.

prijs

Hoewel er natuurlijk ook over de prijs van de iPhone 5 nog niets bekend is kunnen we er eigenlijk vanuit gaan dat de prijs van de iPhone 5 vrij gelijk zal liggen aan de prijs van de iPhone 4S bij de lancering. Dit zou willen zeggen dat de iPhone 5 met 16 GB geheugen een kostprijs zal hebben van 599 euro terwijl de 32 GB versie 699 euro zal moeten kosten. Tot slot is er natuurlijk ook nog de 64 GB versie die naar verwachting 799 euro zal kosten. Waarschijnlijk zal er ook voor de iPhone 5 nog steeds gewoon gebruik gemaakt worden van de kleuren wit en zwart. De uitnodiging van Apple voor het evenement op 12 september liet even anders vermoeden omdat er gebruik wordt gemaakt van verschillende kleuren, maar toch is deze kans bijzonder klein. Een mogelijke verklaring kan zitten in de kleuren van de nieuwe iPods of misschien zijn het wel gewoon de kleuren van de vele kleurrijke apps die tot dusver het levenslicht zagen voor de iPhone toestellen. Wat de opslagcapaciteit betreft zal er waarschijnlijk geen wijziging plaatsvinden. Er zal dus naar verwachting nog steeds een 16, 32 en 64 GB versie verschijnen.

Processor

Het binnenwerk van een nieuwe iPhone blijft altijd een beetje gissen temeer omdat Apple er eigenlijk zelden echt veel informatie over verstrekt. Als er in een toestel gebruik wordt gemaakt van een nieuwe grafische processor wordt deze bijvoorbeeld veelal aangekondigd door te stellen dat games een X aantal keer sneller worden weergegeven. Echte technische gegevens ontbreken vaak tot reparatiebedrijven na de lancering het toestel zelf kunnen ontleden. Er wordt verwacht dat, dat ook bij de iPhone 5 het geval zal zijn. Het is hoe dan ook erg lastig om processoren in iPhones te vergelijken met concurrenten omdat Apple gebruik maakt van eigen processoren die bekend staan onder de namen A4 en A5. De iPhone 5 zal waarschijnlijk uitgerust zijn met een A6 processor, maar zekerheid bestaat hier tot dusver nog niet over.

4G en LTE

Tot slot zal de iPhone 5 naar alle waarschijnlijkheid voorzien zijn van 4G LTE. Dit moet er voor zorgen dat het toestel hogere dataverbindingen aankan dan de huidige 3G-netwerken. Om gebruik te kunnen maken van 4G dient echter wel een compleet apart datanetwerk voor handen te zijn en deze bestaat momenteel nog niet in Nederland en België. Daarnaast is het vooralsnog ook nog niet mogelijk om 4G-abonnementen op uitgebreide schaal af te sluiten. Op 31 oktober van dit jaar vindt in Nederland wel de frequentieveiling voor mobiele netwerken plaats wat een goede aanzet is tot het beschikbaar maken van een 4G datanetwerk. Een van de frequenties die zal worden geveild is immers 1800 MHZ. Er wordt verwacht dat het 4G datanetwerk in Nederland op deze frequentie zal gaan werken.

VN:R_U [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Gemiddeld kreeg iPhone5kopen.nl 4.3 van de 5 sterren (658 reviews).